Sabtu, 30 Julai 2011

Pangkor Escape..




Awal blan ari tu (1-3 hb 7) aq n kwn2 UiTM (shida, said, nonoi n epul) g makan2 angin kt Pangkor. Benda ni actually org laen yg plan, aq ni skadar join skali ja.. Hurm nk kata best x la sgt.. dr 5 bintang aq kasi 2 ja kot.. Tp yg membuatkn vacation ni best adlh jmpa kwn2.. Skang masing2 dh bz, so kita org cdng amek cuti awal bulan g mana2 lepak, smbail ilang kn tension kerja, cinta.. oopss!! N relax2 bdn..

1st Day. Jumaat 1 Julai 2011 Masehi

After aq balek ja kerja mlm smlm, aq pack suma brg2 n prepare r suma benda yg nk bw sok.. dh tu aq tdo, n pg2 aq yg sgt excited ni siap2 r.. Dgn bag pack aq galas, flipper wrna merah aq g r naek rapidpenang trus ke jeti.. Uishh mmg dh mcm pelancong r kirany aq ni.. smpai jeti tggu r feri dlm 10 min cm2, n smpai seberang trus jmpa said.. Said jemput aq kt jeti, pastu trus r amek nini n shida.. Sgt best r, 1st jln2 ngan kwn2 naek kreta.. Seperti biasa r, gossip ttp akn kuaq kalu aq ngna said kuaq.. yg pnting kalu jmpa said baru bole beli rokok.. Hahah.. Smpai Taiping jmput nonoi plak.. n trus amek shida.. Dh tu, trus ke Lumut (Jeti Lumut) naek feri g destinasi kami.. Aq sgt2 excited!! Huhu..

Smpai kt jeti, wah mcm org dtg tnya pasl kreta sewa la, otel la.. segala benda.. So kmi dh bookin awl2 otel, so xlayn r depa sgt.. Tp Cuma k cari kreta sewa ja la.. Da la satu brother ni offer kreta sewa b4 kami naek feri.. dia kata, kami kena sewa kreta cz tmpt mkn jauh.. kalu sewa ngan dia murah, 1ratus lbih ja.. (Lu tipu r brader, kami p pulau dpt lg murah) naseb baek..!!

Smpai pulau dh penat, check in otel trust do.. Disebbkn otel ni baru, dia ny fasiliti sgt2 kurang, yg da Cuma TV n WiFi.. mkn, minum breakfast, sdri2.. xbebaloi r!! n malam tu kuar jln kaki p mkn tomyam.. dh tu balek plan ngan kwn2 nk g mna sok n tdo la..

2nd Day. Sabtu 2 Julai 2011 Masehi

Spt direncana, cari kreta sewa, p cari breakfast.. p la mkn kt kedai ni (nm dia Food Court, indah khabar dr harga).. mhal dowh mkn kt sni.. sorg mkn rm7, baek mkn nsi kandr beb.. Dh tu p r round island cari xtvt nk dibuat.. ikot map, mcm2 da, waterfall, jambtn gantung r.. cari2 mmg ada, tp nk p sna, sgt horror. Pon indh khabar dr rupa.. So sementara nk g tggu epul yg dtg dr KL join kitaorg p wat xtvt air, kami pon balek otel tdo (Bosan kn).. haha

Petang tu, epul smpai kami ngan excited ny g r wat xtvt air.. yg tekejut tu.. harga dia RM15 ja per pax.. serios murah!! Kami naek bot dibw island hoping.. (xhoping pon, juz stop ja).. yg best ttg bot ni, brader driver boat ni bw cm rempit lautan.. syok gila,, xtetahan. Hahaa!! Dh tu dia drop kita org kt satu island ni (nth nama pa), kita wat snorkeling.. Air mmg jernih, tp bak kata epul air pasang x best snorkeling, xnmpak pa sgt.. tp ok la best r gak.. Cuma dia xda kaki itik ja tu berenang.. =) N skang tiba msnya kami mecari souvenir kat XXX. Aq cm biasa memborong fridge magnet smpai 40rm kot.. Sgguh rmbang mata aq tgk magnet2 dia.. tu yg bnyak kuar duit tu..


Malam plak pi mkn kt Abe Tom Yam.. dgn menggunakan org dlm (epul), kami mendapt harga murah utk hidngn kami.. Ikan bakar yg besar, tom yam campur, telor dadar, kerang bakar, jus2 yg sedap… mmg xterkata nikmat mkn kt situ.. dh r ikan bakar dia sdap.. Yg membuatkn benda ni lg sedap adlh.. epul yg blanja!!! Tq epul… Dh tu kitaorg lepak2 jap kt tepi pantai.. n dlm beberapa jam.. kmi pon balik la, cz masing2 xtahan dengan cuaca Malaysia n suma pkt nk g toilet.. hehe, pastu balek sembang cm biasa, n tdo…



Last Day. Sabtu 3 Julai 2011 Masehi

Waktu tuk pulang, suma besiap2 mahu pulang.. xsabar nk jejak drt..tp b4 tu kmi p brekfes n p cari buah2 tgn tuk bwk pulang. Dan skali lg memprgunakan kelebihan yg da, epul minta taukeh kdai tuk bg kami discount.. Xsanka, jmpa junior2 kt pulau ni ngan En. Bob @ En. Azlan Salim kt sna. Balik ke darat, perot lapo, p cari mkn.. sbb kt pangkor xda kfc, kami pon cari r kt lumut ni dia nya kfc. So mkn puas2, kami pon beransur pulang, mula2 anto shida dlu, pastu aq, said nonoi n epul trun kuala kansor jmpa ngan Zul n Bob kt sna.. mkn cendul pulut di tengahari buta ni mmg sedap.. Sembang2, aq n nonoi pon nk p r try cari fridge magnet kuala, tp apa kn daya, xda.. sedey gila… dh setel suma, p anto nonoi ngan epul naek bus kt kuala, n dh tu ucpkn slamat tggl pd Mr Zul n Bob Flipper.. n trus menuju ke negeri utara…



Ni r serba sebanyk crita vacation ngan kwn2.. Next destination.. ermm maybe pantai timur kot!! Hahah =) Insya Allah kalu umur maseh pjg n dimurhkn rezki… Amin~

p/s: 1. Epul adalah tourist guide, so dia bole dptkn diskaun di kedai tumpuan pelancong

2. Gossip antara aq ngan said adlh rahsia antara kami..

3. kalu nk sewa kreta kt pangkor, sewa kreta dr org yg kat pulau tu, jgn amek sewa dr jeti lumut

4. booking otel yg tepi pantai baru da feel..

Pengajaran n pengalaman mengajar kita suma tuk jadi lebih baek di masa hadapan. Hehe =)